Tuesday, December 11, 2007

Presentation

Ikväll kl 17.00 är det presentation av projektet Does Gender Matter?

Anna och Christofer

Monday, December 10, 2007

Passing on the knowledge

Veckan som gått har (som vanligt) varit intensiv. I onsdags, till exempel, fylldes hela dagen av seminarier. På förmiddagen höll studenterna i theory/curator-klassen ett seminarium för studenterna i intermedia. En noggrann planering ledde till ett lyckat innehåll och en struktur som både uppmuntrade och uppmanade till samtal. Diskussionen fortsatte och fördjupades under eftermiddagen när studenterna i intermedia presenterade sina videofilmer. Does gender matter? – den inledande frågan genererade i sin tur en hel mängd frågor som tangerade många områden av den mänskliga existensen: historia och nutid, maktförhållanden, sexualitet och betydelsen av de val som människan gör. Studenterna från de två klasserna arbetade hela tiden utifrån projektets principer om betydelsen av kritisk diskussion i ordets bästa bemärkelse och om vikten av att ”passing on the knowledge”. Alla är högst medvetna om ”the power of the group”. Vi som arbetar inom projektet rör oss inte sällan inom fältet av ”broken English”. Detta försvagar emellertid inte samtalen och idéerna. Believe us!

Anna och Christofer

Tuesday, December 4, 2007

Hanoi Calling!

Det har nu gått drygt en vecka sedan vi återupptog arbetet med projektet Does Gender Matter?. Seminarier fyllda av diskussioner har avlöst varandra. Arbetet har varit intensivt, utmanande, lärorikt och roligt. Vi har alla (återigen) blivit varse seminarieformens styrka och gruppens förmåga att gemensamt föra arbetet vidare. Diskussionerna har främst fokuserats på de texter som studenterna i teori- och curatorklassen skrivit utifrån den fråga som projektets titel formulerar. I varje text framträder den enskilda skribentens individuella röst samtidigt som gemensamma drag och utgångspunkter framträder. Reflektioner över konst och vardagsliv i Vietnam befinner sig tydligt idéutbytets centrum.

Under onsdagen kommer teori- och curatorklassen att hålla ett seminarium om sina texter för studenterna i intermedia. De har på egen hand utformat ett innehåll och en struktur. Studenterna i intermedia kommer i sin tur att presentera de videofilmer som de gjort utifrån frågan ”does gender matter”. Onsdagens seminarier kan ses som ett slags övning inför nästa veckas offentliga seminarium. Mer om detta senare!

Anna och Christofer

Tuesday, November 27, 2007

Does Gender Matter? - del 2

Denna vecka drog vi - Anna Rådström och Christofer Fredriksson - igång del två av årets projekt på Hanoi University of Fine Arts; Does Gender Matter?

Under tre veckor kommer vi att gå igenom texter som skrivits av deltagarna i projektet, en serie föreläsningar om Art and Gender kommer att hållas och årets projekt avslutas med ett releas party och seminarium kring den publikation som ska tryckas.
I projektet deltar även studenter från årskurs fyra. Ett antal videoverk med utgångspunkt i samma frågeställning - Does Gender Matter? - kommer att färdigställas och presenteras i samband med releas partyt.

Fyra studenter från Konsthögskolan i Umeå är också på plats i Ha Noi och deltar i den dagliga undervisningen här på skolan.

Anna och Christofer

Sunday, April 22, 2007

Seminarier

Veckan har fyllts av seminarier där studenterna lyft fram hällristningar från Sapa, traditionella träsnitt och aktstudier. Genusperspektivet har som vanligt varit vägledande för diskussionerna. Genom studier av ett historiskt material har även samtiden aktualiserats och frågor rörande till exempel makt och maktlöshet, över- och underordning har lyfts fram. Diskussionerna har även kretsat kring hur språket formar våra förståelser av världen. Att namnge är en betydelsefull akt.

Att låta studenterna utforma och leda seminarierna har i allra högsta grad visat sig vara ett utmärkt sätt att arbeta. Ämnet har noggrant utretts samtidigt som själva formen för seminariet tagits på största allvar. Den fasta men samtidigt öppna strukturen har erbjudit en frihet för tanken och samtalet.

Anna och Christofer

Monday, April 16, 2007

Konst och personlig erfarenhet

Våra fältstudier fortsatte förra veckan. Exkursionen till But Thap följdes av besök till Hanois konstmuseum och det etnografiska museet. Fältstudierna gav näring till ett par mycket intressanta seminarier där tankar och frågor kring genus prövades. Grundläggande frågeställningar som ”Hur?” och ”Varför?” öppnade dörrar till dialoger där allas röster fanns närvarande. I samtalen vävdes konst och vardagligt liv, historia och nutid, religion och politik samman i intressanta mönster. Normer, värderingar, hierarkier och andra strukturer synliggjordes och undersöktes. Betydelsen av att se till ”det specifika” blev uppenbar samtidigt som ”det generella” fick spelutrymme. Tanken om att använda ”den personliga erfarenheten” som en utgångspunkt för analyserna visade sig fruktbar.

Eftersom vi i projektet också lägger stor vikt vid att undersöka och utveckla själva seminarieformen kommer veckan som nu tar sin början att fyllas av seminarier som initieras och leds av studenterna. Tanken om seminarierummet som en plats för ett öppet, sökande samtal är starkt närvarande.

Anna

Sunday, April 15, 2007

Sapa och Bac Ha

En fantastisk helg i den gamla franska resorten Sapa - Vietnams högst belägna stad - och en utflykt till söndagsmarknaden i Bac Ha.

Sapa, kallas även Above the Clouds. En före detta fransk militär utpost som erbjuder några av Vietnams mest färggranna upplevelser. Utsikten från ballkongerna på Bamboo Hotel är närmast obeskrivlig. Vietnams högsta berg Fan Si Pan (3 143 m) bildar en fond och i förgrunden gröna dalgångar med terrasser av risfält. I och runt Sapa bor en mångfald av etniska minoriteter, där H'mong och Dao är de vanligaste.

Söndagsmarknaden i Bac Ha är en av de färgstarkaste marknaderna i Vietnam. Varje helg samlas här 1000-tals människor för att sälja och köpa sina varor, tyger, djur och verktyg.

Trots att området i och runt Sapa är översållat av turism får man en stark och genuin känsla av Vietnams nordvästra högland; människorna som lever här och den sagolikt vackra naturen.

Anna och Christofer

Monday, April 9, 2007

Vietnamesiskt lackmåleri

En viktig del av samarbetet med Hanoi University of Fine Arts är studentutbytet. Varje år får fyra studenter från Umeå möjlighet att, under totalt två månader, delta i undervisningen på akademin.
Tre timmar kroki varje morgon och på eftermiddagarna arbetar man med traditionellt vietnamesiskt lackmåleri. Tidigare har studenterna även provat på silkmåleri och träsnitt.

Den här gången är det Tina Lindberg, Mattias Ericsson, Klas Hällerstrand och Elin Elfström som deltar i aktiviteterna här på skolan.
På bilden ovan tas det första steget till att färdigställa en lackmålning; en process som tar ca fyra veckor.

Christofer

Thursday, April 5, 2007

Does Gender Matter?

Vi arbetar sedan några dagar vid Hanoi University of Fine Arts, Art and Theory Deparment där vi påbörjat projektet Does Gender Matter? Projektet kommer att löpa under hela 2007 och syftet är att initiera ett tänkande kring genus som kan erbjuda verktyg för analyser av dagligt liv. Projektet bygger i hög grad på deltagarnas aktiva medverkan och samarbete. Från första dagen har seminarierummet fyllts av kreativitet, frågor och dialoger.

Efter några inledande seminarier kring vissa grundläggande idéer inom genusfältet har vi idag, torsdag, besökt But Thap Pagoda, beläget några mil utanför Hanoi. Syftet med exkursionen var att undersöka en högst central del av den vietamesiska konsthistorien utifrån ett genusperspektiv (se bild). Imorgon fortsätter diskussionerna.

Det har varit en mycket spännande första vecka. Många frågor har väckts, intresset är starkt och vi upplever att de "genusdiskussioner" som nu står i centrum betraktas som viktiga. Kopplingen mellan konsten och "det dagliga livet" visar sig återigen vara vital!

Anna och Christofer

Tuesday, April 3, 2007

Hanoi University of Fine Arts

Belägget i centrala Hanoi ligger sedan 1925; Hanoi University of Fine Arts. Skolan etablerads av den franske målaren Victor Tardieu - Ecole Superieure des Beaux-Artes de l’Indochine – och var den första och länge den enda konstskolan i Sydostasien. Campus domineras av undervisningslokaler runt en mindre skulpturpark, men även ett nybyggt museum, två gallerier och ett bibliotek finns på området.

Undervisningen på Hanoi University of Fine Arts bygger till stora delar på en fransk tradition och är inriktad mot fem områden; måleri, grafik, skulptur, pedagogik samt teori och konsthistoria. Utbildningen är fem år och på skolan finns cirka 250 studenter.

Sedan oktober 2002 har Konsthögskolan haft ett Sida finansierat student- och lärarutbyte med Hanoi University of Fine Arts (HUFA).
Fram till 2005 har totalt åtta stycken studenter från Konsthögskolan haft möjlighet att studera vid HUFA. De har tagit del av den dagliga undervisningen i kroki, traditionellt vietnamesiskt lackmåleri, studiebesök och resor.
Lärare och studenter från HUFA har även varit på Konsthögskolan för att undervisa och ta del av vår utbildning.

I september 2005 undertecknades ett nytt kulturavtal mellan Sverige och Vietnam för fortsatt kultursamarbete åren 2005-2009. Pengarna kommer i första hand att användas för samarbeten mellan vietnamesiska och svenska institutioner inom kulturområdet.

Inom ramen för utbytet mellan Konsthögskolan och HUFA finns tre målsättningar för denna tidsperiod; att etablera en Intermedia avdelning på HUFA, en utökad kunskapsgenerering kring konstproduktion, konsumtion och kritisk reflektion med utgångspunkt i konstverket samt vidareutveckla kunskapen om kulturell mångfald.
I utbytet ingår även producerandet av utställningar och publikationer.
Utbytet skall spegla Konsthögskolans verksamhet i sin helhet och blir därmed en viktig del i det utvecklingsarbete som pågår, bland annat med anledning av Bologna processen.

Anna Rådström och Christofer Fredriksson